آموزش برنامه نویسی به کودکان یک انتخاب یا یک ضرورت در تربیت فرزند؟
13 آوریل 2020
آموزش برنامه نویسی به کودکان و نوجوانان میتواند تأثیر به سزایی در تربیت فرزند داشته باشد. کودک به کمک برنامه نویسی مهارت هایی همچون، حل مسئله، خلاقیت، تفکر انتقادی، اعتماد به نفس، خلاقیت و توانایی حل مسئله را یاد میگیرد. یادگیری این مهارتها بر رشد فکری او تأثیر شگرفی میگذارد. از سوی دیگر، نیاز برخورداری از هوش دیجیتال در عصری که حوزههای فناوری در آن مدام در حال گسترش هستند، یادگیری برنامهنویسی را به یک ضرورت تبدیل کرده است.
فواید برنامه نویسی برای کودکان
در ابتدا اگر آشنایی قبلی با مهارت برنامهنویسی ندارید، پیشنهاد میکنیم حتما این مقاله را مطالعه کنید. برنامهنویسی یک مهارت مانند خواندن و نوشتن است. همهی ما در کودکی خواندن و نوشتن را آموختهایم؛ اما همهی ما نویسنده نشدهایم؛ اما قطعا دفعاتی که از این مهارتها بهره گرفتهایم بیشمار بوده است. برنامه نویسی کودکان تواناییهایی را در آنها تقویت میکند که در کتب درسی ما هرگز به آنها پرداخته نشده است؛ این در حالی است که کشورهایی مانند آمریکا، استرالیا، کانادا، چین و… با پی بردن به اهمیت این مهارتها، برنامه نویسی کودکان را به عنوان یک ضرورت در دورههای درسی آنها گنجاندهاند. در ادامه به بررسی تعدادی از این مهارتها میپردازیم.
۱. خلاقیت
برنامه نویسی یا کدنویسی در کودکان موجب رشد خلاقیت میشود. این یعنی با ورود کودکان به دنیای برنامهنویسی، کودکان به واسطهی ابزاری که کدنویسی در اختیار آنان قرار میدهد، میتوانند بینهایت ایده را عملی کنند. ویژگی تصور نامحدود به کودکان کمک میکند تا هرچه بیشتر از خلاقیت خود استفاده کنند و ایدههای انتزاعی خود را در قالب کد پیادهسازی کنند. همچنین میتوانند برنامههای ساخته شده توسط دیگران را با ایدههای خود بهبود ببخشند. از این جهت کدنویسی را میتوان مشابه هنرهای تجسمی دانست. اینکه هنرمند ایدهی خود را به یک اثر هنری تبدیل میکند، درست مثل آن است که برنامه نویس ایدهی خود را به یک اپلیکیشن یا بازی تبدیل کند.
برخلاف تصور بسیار افراد، آموزش برنامهنویسی به کودکان اصلا فرآیند خستهکنندهای نیست. محیطهای کدنویسی کودکان مانند اسکرچ کاملا تصویری و جذاب طراحی شدهاند تا کودک اصول کدنویسی را در محیطی فانتزی، سرشار از خلاقیت و به دور از کسالت یاد بگیرد.
۲. تفکر انتقادی و توانایی حل مسئله
واقعیت این است که تفکر انتقادی بهطور ذاتی در انسان وجود ندارد و بهطور طبیعی نیز آموخته نمیشود. اولیا و معلمان نیز معمولا از آموزش چنین مهارتی به فرزندان عاجز هستند. کدنویسی این فرصت را در اختیار خانوادهها قرار میدهد که به واسطهی آن بتوانند تفکر انتقادی و توانایی حل مسئله را در تربیت فرزند خود لحاظ کنند.
کودکی که کدنویسی میکند، همواره با مشکلات نرمافزاری موسوم به «باگ» دست و پنجه نرم میکند. او در کلاس برنامه نویسی میآموزد که چطور مسائل را از جنبههای مختلف بررسی و راه حلهای احتمالی را یکی یکی امتحان کند. با افزایش توانایی حل مسئله در کودک، او دیگر هنگام مواجهه با مشکلات دچار استرس نمیشود؛ بلکه میداند چطور چالشهای بزرگ را به مشکلات کوچکتر تقسیمبندی کرده و برای آنها راه حل خلاقانه پیدا کند.
۳. تقویت اعتماد به نفس و افزایش روحیه کار گروهی
کار کردن با زبانهای برنامهنویسی مانند اسکرچ بسیار ساده است؛ در نتیجه فرزند شما پس از شرکت در کلاسهای برنامهنویسی فاصلهی زیادی تا نوشتن اولین برنامهی خود نخواهد داشت. اینکه کودک بتواند یک برنامه خلق کند و به عنوان خالق اثر آن را به اطرافیان نشان دهد، باعث افزایش اعتماد به نفس او میشود و قطعا علاقه و انگیزهی او در برنامه نویسی دوچندان خواهد شد.
کودک یا نوجوان شما برای عملی کردن پروژههای بزرگتری که در سر دارد، از اساتید و همکلاسیهای خود نیز کمک بگیرد و این موضوع روحیهی کار گروهی را در وی تقویت خواهد کرد. به جرئت میتوان گفت که توانایی انجام کار گروهی یکی از مهمترین موارد در تربیت فرزند است که کودکان به عنوان یک مهارت نرم در کنار برنامهنویسی میآموزند. به لطف برنامه نویسی، فرزند شما در آینده هر شغلی را انتخاب کند و در هر مقام و منصبی که قرار بگیرد، قطعا روحیهی کار تیمی یکی از نکات مثبت شخصیت فردی و شغلی وی خواهد بود.
۴. آیندهی شغلی
در موارد قبل، به نقش برنامه نویسی در تربیت فرزند اشاره کردیم. موارد فوق همگی تأثیراتی بودند که حتی در صورتی که فرزند شما نخواهد برنامه نویس شود، به قوت خود باقی هستند. طبیعی است با فرستادن فرزند به کلاس زبان به دنبال مترجم شدن فرزندمان نیستیم؛ اما ممکن است استعداد و علاقهی او به مترجمی در حدی باشد که آیندهی او را شکل دهد. در مورد برنامهنویسی نیز چنین است.
چنانچه کودک شما تصمیم بگیرد در آینده برنامهنویس شود، باید بدانید یکی از درستترین راههای رسیدن به موفقیت را انتخاب کرده است؛ زیرا پیدایش حوزههای نوین همچون اینترنت اشیاء، یادگیری ماشین و هوش مصنوعی نیاز دنیا به برنامهنویس را بیش از پیش کرده و فرزند شما اگر مسیری را که از کودکی آغاز کرده پی بگیرد میتواند در آینده بهترین موقعیتهای شغلی را بهدست بیاورد.
جمعبندی
در این مطلب به فواید آموزش برنامه نویسی به کودکان و نوجوانان پرداختیم. گفتیم که برنامهنویسی در تربیت فرزند بیشتر از آنکه یک انتخاب باشد یک ضرورت است. خانوادههای آگاه به منظور تقویت مهارتهایی که در حال حاضر سیستم آموزش رسمی کشور از آن غافل است، لازم است فرزند خود را با برنامهنویسی به عنوان یک مهارت چندمنظوره آشنا کنند. همچنین گفته شد با توجه به نیاز حال و آینده، اگر برنامهنویسی به عنوان حرفه انتخاب شود میتواند بازار شغلی بسیار مناسبی برای فرد به همراه داشته باشد.
در صورتی که تصمیم گرفتهاید کودک یا نوجوان خود را در دورههای برنامهنویسی ثبت نام کنید، میتوانید از دورههای پیششتابدهی و شتابدهی پل استار بهره ببرید. ویدیوی زیر شما را با فعالیتهای موسسه شتابدهی استعداد و آموزش برنامه نویسی پل استار بیشتر آشنا میکند.