هوش مالی یا هوش اقتصادی چیست و چه تأثیری در موفقیت فرزندان دارد؟
16 آوریل 2020
هوش مالی یا هوش اقتصادی از مفاهیمی است که در عین مهم بودن کمتر به آن توجه میشود. هوش اقتصادی مفاهیمی چون «پول در آوردن»، «پس انداز کردن» و خرج کردن را با خود به همراه دارد. اگر والدین از کودکی با آموزش هوش مالی، فرزند خود را با این مفاهیم آشنا کنند، فرزند آنها در آینده برنامهریزی بهتری برای درآمدهای خود خواهد داشت و راحتتر از پس مسائل مالی برخواهند آمد. همین مسئله ضرورت تقویت هوش مالی در کودکان را افزایش میدهد.
هوش مالی چیست؟
برای هوش مالی تعاریف بسیار نوشته شده است؛ اما به طور کلی، هوش اقتصادی عبارت است از مهارت به دست آوردن، حفظ کردن و افزایش پول و سرمایه. در واقع اینکه چطور بتوانید در کمترین زمان ممکن صاحب پول و سرمایه شوید و ضمن حفظ سرمایهی اولیه، از طریق فعالیتهای اقتصادی میزان آن را افزایش دهید.
رابرت کیوساکی از فعالان اقتصادی و نویسندهی کتاب «پدر بیپول، پدر پولدار» هوش مالی را اینگونه تعریف میکند:
مجموعه ای از بررسی ها، تصمیمات و اقداماتی که یک فرد در جهت مدیریت مالی در زندگی خود و کسب و کارش بکار می گیرد.
در واقع، هوش مالی دیدگاه شما نسبت به پول و رفتارتان در مواجهه با آن است. افرادی که از هوش اقتصادی بالایی برخوردار هستند، قدرت بالایی در حل مسائل مالی دارند و از این قدرت در جهت رسیدن به پول و استقلال مالی بهره میگیرند.
ضرورت تقویت هوش اقتصادی در کودکان
کودکان در سالهای ابتدایی زندگی در دو کانون خانواده و مدرسه رشد مییابند. خانوادهها معمولا کودکان را از مسائل و مشکلات مالی دور نگه میدارند و مدرسه نیز به یک انشای «علم بهتر است یا ثروت» بسنده میکند. از این رو، به جز کودکانی که از سنین پایین مجبور به کار کردن هستند، سایر کودکان تا سنین جوانی با مسائل مالی آشنا نمیشوند.
آشنا نبودن به مسائل مالی و عدم تقویت هوش اقتصادی میتواند در آینده سد راه موفقیت فرزندان باشد. یک سرمایهگذاری اشتباه در پی یک پیشنهاد مالی وسوسه برانگیز، عدم کنترل روی هزینهها، مقروض شدن و… از خطراتی است که افراد ناآشنا به مسائل مالی را تهدید میکند.
با نگاهی به زندگی بزرگان اقتصادی نکتهی مشترک تجربیات آنها را کار کردن از سنین پایین خواهید یافت. از آنجایی که نگرشهای فرد در زمینههای مختلف از جمله مالی از سنین پایین شکل میگیرد، آموزش هوش مالی به کودکان و سوق دادن آنها به سمت ارزش آفرینی و کارآفرینی میتواند توانایی مدیریت سرمایه را در آنها درونی کند.
آموزش هوش مالی به کودکان
خانوادهها میتوانند اولین مربیان کودک در بحث تقویت هوش اقتصادی باشند. این که بسیاری از خانوادهها برای فرزند خود حساب پس انداز باز میکنند خیلی خوب است؛ اما بهتر از آن تقویت مهارتهای مالی فرزند است. کودکی که هوش مالی بالایی دارد، در تلاطم شرایط اقتصادی گرفتار نمیشود و همواره از پس بحرانهای مالی برخواهد آمد. در نقطهی مقابل، نبود این مهارت میتواند به بروز مشکلات مالی و به تبع آن مشکلات روحی و خانوادگی برای فرد منجر شود.
بنا بر آنچه گفته شد، ضرورت دارد خانوادهها به عنوان اولین مشاوران مالی کودک او را با مسائل مالی آشنا کنند. این آشنا کردن میتواند در حد مسائل جزئی مانند پرسیدن قیمت اجناس در فروشگاه و پرداخت کرایه تاکسی باشد. همچنین پیشنهاد میشود به فرزند خود میزان مشخصی پول تو جیبی دهید و برای او یک قلک پسانداز تهیه کنید. همین کار ساده او را با مدیریت سرمایه آشنا میکند. همین که کودک برای پسانداز بیشتر از خریدهای غیرضروری چشمپوشی کند، قطعا تأثیر شگرفی در موفیت او در آینده خواهد داشت.
کلاس هوش مالی برای کودکان
علاوه بر پیشنهادهای فوق که میتواند توسط خانوادهها به عنوان رکن اول تربیت فرزند، انجام بگیرد، آموزشهای دقیقتر و علمیتری نیز وجود دارد که باید در مدرسه به آنها پرداخته شود. متأسفانه، ضعف سیستم آموزشی در پرداختن به چنین موضوعات مهم و تعیینکنندهای بر کسی پوشیده نیست. بنابراین، بهتر است با شرکت دادن کودک در دورههای هوش مالی، سواد اقتصادی فرزند را افزایش دهیم و او را به سوی تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق سوق دهیم.
ویدیوی زیر بخشی از صحبتهای دکتر مهدی خشنود دربارهی کارگاه هوش مالی کودکان موسسه شتابدهی استعداد پل استار است. آقای خشنود استاد دانشگاه و مدرس دورههای هوش مالی موسسهی پل استار هستند. دورههایی که سال گذشته با استقبال فراوان خانوادهها مواجه شد. گفتنی است، پل استار علاوه بر برگزاری کارگاه، از طریق طراحی و تولید بازیهایی همچون اوگا و تعریف واحد پولی اختصاصی با نام پولوپ، مسائل مالی را در قالب بازیهای مفرح به کودکان آموزش میدهد.