زبان برنامه نویسی پایتون چیست و چه کاربردها و مزایایی دارد؟
18 آوریل 2020
زبان برنامه نویسی پایتون اخیرا به یکی از محبوبترین زبانها بین برنامه نویس ها تبدیل شده است. دلیل این اتفاق را میتوان عوامل متعددی مانند سهولت کار و گستردگی کاربرد پایتون دانست. همین عوامل، پایتون را به انتخاب اول موسسات آموزش برنامه نویسی معتبر دنیا تبدیل کرده است. در این مطلب به معرفی اجمالی زبان برنامه نویسی پایتون و دلایت محبوبیت آن میپردازیم.
پایتون چیست؟
پایتون یک زبان برنامه نویسی شیگرا است که در دستهبندی زبانها در دستهی سطح بالا قرار میگیرد. به عبارت فنیتر، پایتون یک سیستم نوع پویا و مدیریت حافظهی خودکار دارد و از پارادایمهای چندگانهی برنامهنویسی پشتیبانی میکند. آغاز کار پایتون از سال ۱۹۹۱ بود و این یعنی با یک زبان نسبتا جدید و البته موفق سر و کار داریم. موفقیت پایتون تا حد زیادی مرهون چندمنظوره بودن آن است.
یک برنامهنویس تقریبا برای ساختن هر برنامهای میتواند روی پایتون حساب کند. بهعلاوه، از آنجایی که برنامههای مبتنی بر پایتون میتوانند به سبک ماژولار طراحی شوند، کدهای نوشته شده در یک پروژه میتوانند در پروژههای دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرند.
تاریخچهی پایتون
برنامه نویس هلندی، خیدو فان روسوم (Guido van Rossum) در سال ۱۹۹۱ زبان برنامه نویسی پایتون را به وجود آورد. هدف پایتون از همان ابتدا این بود که بتواند برخی کارهای روتین را بی نیاز از نوشتن مجدد اسکریپتها بهطور خودکار اجرا کند. همچنین، ساخت برنامههایی که بتوان با کمی تغییر در زبانهای دیگر نیز پیادهسازی شوند از اهداف اولیهی پایتون بود.
امروزه، پایتون کاربردهای وسیعی پیدا کرده است و در زمینههای متنوعی همچون برنامههای تحت وب، مدیریت سیستم، تجزیه و تحلیل بزرگ دادهها و هوش مصنوعی مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای زبان برنامهنویسی پایتون
دلیل موفقیت امروز پایتون این است که این زبان برنامهنویسی ویژگیهای ارزشمندی را برای هر دو دسته توسعهدهندگان حرفهای و تازهکار قرار میدهد. در ادامه به معرفی برخی از این ویژگیها میپردازیم.
۱. یادگیری آسان
اولین دلیل و اصلیترین دلیل محبوبیت پایتون سادگی و انعطاف پذیر بودن آن است. سینتکس یا نحو پایتون بسیار ساده است و به همین دلیل افراد خیلی زود در شروع یادگیری پایتون میتوانند اولین برنامههای قابل استفادهی خود را بنویسند. همین احساس نتیجه گرفتن و به دستاورد رسیدن انگیزهی مهمی در ادامهی یادگیری برنامه نویسی است.
سادگی پایتون، آن را به انتخاب اول معتبرترین موسسات آموزش برنامهنویسی به کودکان و نوجوانان تبدیل کرده است. موسسهی پل استار نیز از بین زبانهای برنامهنویسی مختلف، آگاهانه پایتون را برای آموزش انتخاب کرده است.
۲. گسترهی کاربرد پایتون
برخی زبانهای برنامهنویسی مخصوص حوزهی خاصی هستند. مثلا جاوا اسکریپت فقط در حوزهی وب کاربرد دارد؛ اما پایتون چندمنظوره است. این یعنی، کافی است به پایتون مسلط شوید تا اکثر حورههای برنامهنویسی حرفی برای گفتن داشته باشید. با پایتون میتوانید صفحات وب طراحی کنید، اپلیکیشن و بازی موبایل بسازید، در حوزهی یادگیری ماشین برنامهنویسی کنید و حتی تبدیل به یک هکر حرفهای شوید.
۳. منابع و کتابخانههای فراوان پایتون
برای یک برنامه نویس بسیار مهم است که زبانی که با آن برنامه نویسی میکند از لحاظ منابع محدود نباشد. پایتون منابع بسیار گسترده و بهروزی دارد که تقریبا غیرممکن است هنگام کار با آن به بنبست بخورید. کتابخانههای پایتون نیز متعدد هستند. منظور از کتابخانه قطعه کدهایی است که برای یک هدف خاص استفاده میشود و به عنوان برنامه نویس میتوانید برای پرهیز از تکرار از آنها استفاده کنید.
۴. پایتون یک شروع سریع است
سریع بودن کار با پایتون به این دلیل است که اساسا در این زبان نیاز به کدنویسی کمتر است؛بهطوریکه اکثر مواقع کاری که در جاوا نیاز به صد خط کدنویسی دارد، در پایتون با ۱۰ خط کد اجرا خواهد شد.
از سوی دیگر، زبان برنامهنویسی پایتون برای کسانی که میخواهند برنامهنویسی را شروع کنند بسیار مناسب است. علاوه بر سادگی و انعطافپذیری که بالاتر به آن اشاره شد، کلاس شیئگرایی پایتون با زبانهای دیگر مانند پرل، جاوا اسکریپت، روبی و سیشارپ سازگاری کامل دارد. بنابراین، با تسلط بر پایتون، تقریبا دیگر زبانهای بر پایهی کلاس مشابه را نیز یاد خواهید گرفت و این توانایی شما در انجام کارهای بزرگتر افزایش میدهد.
جمع بندی
زبان برنامه نویسی پایتون زبانی ساده و انعطافپذیر است که با وجود جدید بودن به دلیل گسترهی وسیع کاربردهای آن محبوبیت بالایی پیدا کرده است. کتابخانههای متنوع پایتون باعث میشود برنامهنویس با سرعت زیادی برنامهی خود را بسازد. سهولت کار با پایتون باعث شده است بسیاری از مراکز آموزش برنامه نویسی پایتون را به عنوان اولین زبان برای آموزش انتخاب کنند.