زبان کدنویسی پایتون ؛ زبانی که به اپیدمی برنامه نویسی دامن زد
22 آوریل 2020
زبان برنامه نویسی پایتون در عین سادگی کاربردهای فراوانی دارد و امروزه شرکتهای بزرگی همچون گوگل، اسپاتیفای و پیکسار از آن استفاده میکنند. سادگی پایتون یکی از دلایلی است که باعث شده است بسیاری از مراکز آموزش برنامه نویسی پایتون را برای اولین گام آموزش انتخاب کنند. دلیل دیگر، وسعت کاربرد پایتون است. این زبان از سادهترین امور تا پیچیدهترین دستورات را پشتیبانی میکند. از این رو، فرد با یادگیری پایتون میتواند در اکثر حوزههای برنامهنویسی حرفی برای گفتن داشته باشد.
پایتون در آغاز
خیدو فانروسوم که خود برنامهنویس بود، در واکنش به کم و کاستیهای سایر زبانهای برنامهنویسی در تعطیلات کریسمس سال ۱۹۸۹ تصمیم گرفت زبان برنامهنویسی خودش را ابداع کند. او در ساخت این زبان سه اصل کلی را مد نظر قرار داد:
- ۱. خوانایی و سهولت یادگیری (بر همین اساس در کدنویسی پایتون خبری از براکت نیست و به جای آن از وایت اسپیس استفاده میشود.)
- ۲. امکان ساخت بستههای اختصاصی یا ماژولها برای کاربر
- ۳. کوتاه و خاص بودن نام این زبان
فانروسوم نام یک گروه کمدی انگلیسی (Monty Python) را روی این زبان گذاشت. حتی Cheese Shop که نام منبع بستههای پایتون (package repository) است برگرفته از یکی از قسمتهای کمدی محبوب مخترع پایتون است.
اوج گیری محبوبیت پایتون
پس از گذشت ۳۰ سال از اختراع پایتون، در سال ۲۰۱۰ جستجوها در مورد زبان برنامه نویسی پایتون یه طرز چشمگیری زیاد شد. گزارش انجمن برنامهنویسی Stack Overflow نشان میداد که پایتون هم در بین برنامهنویسهای حرفهای و هم مردم عادی رواج بسیاری پیدا کرده بود. وبسایت Code Academy، از جمله وبسایتهای معروف آموزش برنامه نویسی نیز پایتون را یکی از محبوبترین زبانهایی اعلام کرد که کاربران برای فراگیری آن به این وبسایت مراجعه میکنند.
امروزه، زبان برنامه نویسی پایتون به انتخاب اول اکثر کسانی تبدیل شده است که قصد شروع یادگیری برنامه نویسی دارند. در چیزشاپ پایتون بیش از ۱۵۰هزار بستهی نرمافزاری اضافه شده که خود نشان از جامعه کاربری بالای آن دارد.
سینتکس پایتون یا نحوهی کدنویسی در آن به حدی ساده است که با سهولت یادگیری آن شده است. در کنار سادگی پایتون، موضوعی که زبان برنامه نویسی پایتون را به زبانی همه منظوره تبدیل کرده، وجود بستههای نرم افزاری شخص ثالث (third part) در آن است که موجب تطبیق پذیری پایتون با نیاز گسترهی وسیعی از کاربران شده است.
نمونههایی از کاربرد پایتون
آژانس اطلاعات مرکزی زبان برنامه نویسی پایتون را برای هک کردن به کار میگیرد، شرکت پیکسار برای فیلمسازی، گوگل برای کرال کردن صفحههای اینترنت و اسپاتیفای در پیشنهاد آهنگ به کاربران خود از این زبان استفاده کردهاند.
هرچند پایتون در امور پیچیدهای مانند هوش مصنوعی نیز کاربرد دارد، بسیاری از یادگیرندگان پایتون استفادههای پیچیدهای از آن نمیکنند. بازاریابان برای ساخت مدلهای آماری از آن کمک میگیرند، دانشجویان و روزنامهنگاران در امور تحقیقاتی و جمعآوری و بررسی داده از آن بهره میگیرند.
گستردگی استفاده از پایتون به حدی رسیده است که یکی از بانکهای آمریکایی با نام Citigroup برای کارآموزان خود دورهی پایتون برگزار میکند. بر اساس گزارش وبسایت کاریابی eFinancialCareers تعداد متقاضیان مربی پایتون در فاصلهی سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ به بیش از چهار برابر افزایش یافته است.
پایتون در سال ۲۰۱۴ محبوبترین زبان مفدماتی در دانشگاههای آمریکا بوده است. به گفتهی هادی پرتوی، رئیس Code.org، از دیگر وبگاههای محبوب یادگیری برنامه نویسی، امروزه ۴۰ درصد از مدارس آمریکا به دانشآموزان علوم کامپیوتر و برنامهنویسی آموزش میدهند که این واقعیت نشان از اهمیت بالای یادگیری برنامه نویسی برای کودکان و میزان کاربرد آن در آیندهی نسل جدید دارد.
کلام آخر
مشخص نیست سیر صعودی محبوبیت زبان برنامه نویسی پایتون به همین شکل ادامه پیدا کند یا خیر. پایتون در سال ۲۰۱۹ محبوبترین زبان برنامه نویسی شد و آمارها نشان میدهد این محبوبیت کماکان ادامه دارد. با این حال، زبانهایی مثل بیسیک (Basic) و پاسکال (Pascal) نیز روزگاری در اوج محبوبیت بودند و امروز کمتر کسی از آنها استفاده میکند. مهم مهارت برنامهنویسی است که با فراگیری آن مهارتهای بسیاری در فرد تقویت میشود. در این راه، پایتون به عنوان زبانی ساده و پرکاربرد میتواند برای شروع ماجراجویی در دنیای کدنویسی انتخاب مناسبی باشد.