استارتاپ چیست و چگونه میتوان با راه اندازی استارتاپ وارد دنیای کسب و کار شد؟
26 آوریل 2020
استارتاپ یا استارت آپ (Start-up) یا معادل فارسی آن « نوآفرین » یک نوع سرمایهگذاری است که در آن شرکتی نوپا ایدهی جدیدی را برای راهاندازی کسب و کار به میدان میآورد. استیو بلنک، استاد دانشگاه استنفورد، استارتاپ را سازمانی میداند که برای یافتن یک مدل کسب و کار تکرارپذیر و مقیاس پذیر راه اندازی میشود.
استارتاپ چیست؟
تعاریف بسیاری برای استارتاپ ارائه شده است که نقطهی اشتراک آنها وجود یک ایدهی خلاقانه و جدید و استفاده از فناوری در استارتاپها است.
یک شرکت نوآفرین با هدف یافتن مدل کسب و کار راهاندازی میشود؛ بنابراین، عمر آن نمیتواند طولانی باشد. استارتاپها معمولا پس از گذشت چند سال از راهاندازی، یا به موفقیت میرسند یا بودجهی آنها تمام میشود و شکست میخورند.
اصولا شرکتهای استارتاپی نیازی به ثبت ندارند و میتوانند بنیانگذاران متعددی از هرکجای دنیا داشته باشند. اکثر شرکتهای نوآفرین در ابتدا سرمایهی کمی دارند؛ اما در صورت داشتن ایدهی خوب مورد استقبال و حمایت سرمایهگذاران قرار میگیرند.
بنیانگذار (Founder) کیست؟
بنیانگذار کسی است که استارتاپ را راهاندازی میکند. بنیانگذاران اصولا اعتقادی به کار کردن برای دیگران ندارند و معتقدند با فکر و تلاش خود میتوانند دنیا را تغییر دهند. از آنجایی که راه اندازی استارتاپ کار بسیار سنگینی است، معمولا هر استارتاپ چند « هم بنیان گذار » دارد.
شتاب دهنده استارتاپ یا Startup Accelerator کیست؟
برخی شرکتها روی استارتاپهایی که ایدههای جالب و کاربردی دارند سرمایهگذاری میکنند و در عوض درصدی از مالکیت شرکت نوآفرین را میگیرند. دادن آموزش دادن نیروها و آشنا کردن شرکت با متحصصان نیز از دیگر خدمات شتاب دهندهها به شمار میرود. در حقیقت، شتابدهندها شانس موفقیت شرکتهای نوآفرین و یافتن سرمایهی بالقوه برای فعالیتشان را افزایش میدهند.
استارتاپ یونیکورن یا تک شاخ چیست؟
استارتاپ یونیکون یا تک شاخ (Unicorn Startup) به گونهای از شرکتهای نوآفرین گفته میشود که رشد سریعی دارند و خیلی سریع ارزش آنها به بیش از یک میلیارد میرسد. اسب تک شاخ لقبی است که اولین بار آیلین لی به این نوع شرکتها داد. از بین بزرگترین استارتاپهایی که در دستهی تک شاخ جای میگیرند میتوان به دراپ باکس (Dropbox)، شیائومی و پین ترست (Pinterest) اشاره کرد.
استارتاپ ویکند (Startup Weekend) چیست؟
استارتاپ ویکند رویداد ۵۴ ساعتهای است که با رویکرد آموزشی-تجربی معمولا در آخر هفته برگزار میشود. در استارتاپ ویکند افراد مختلفی حضور دارند؛ از مدیران تا برنامه نویسان و بازاریابها. در این رویداد ایدههای افراد مطرح میشوند تا با تشکیل گروه طرح اولیهی ایده پیادهسازی شود. برای کسب اطلاعت بیشتر میتوانید به صفحهی استارتاپ ویکند دانشآموزی پله مراجعه کنید.
استارتاپ گرایند
استارتاپ گرایند برنامهای جهانی است که طی آن از کارآفرینان موفق دعوت میشود تا با تعریف کردن داستان موفقیت خود و چالشهایی که از آنها عبور کردهاند تجربیات خود را به سایر افراد انتقال دهند.
چگونه استارتاپ خود را راهاندازی کنیم؟
هر شرکت نوآفرین بر سه اصل کلی استوار است: اول از همه، نیاز به ایدهای دارید که مشتریهای شما واقعا به آن علاقهمند شوند. دوم، پیدا کردن همبنیانگذار و سوم پایین آوردن هزینهها تا حد ممکن. بسیاری از استارتاپهایی که شکست میخورند، حداقل در یکی از این سه مورد درست عمل نکردهاند. جالب است بدانید که ایدهی شما میتواند چندان خاص و عالی نباشد؛ کافی است فناوری جدیدی را به مشتریهای خود عرضه کنید که در عین جدید بودن حداقل یک نیاز اساسی آنها را به بهترین نحو پاسخگو باشد.
مراحل راهاندازی استارتاپ
۱. کشف یک نیاز
باید ببیتید دنیا چه جیزی کم دارد. باید خدماتی ارائه دهید که پیش از آن وجود نداشته است. مثلا کاری که اوبر به عنوان یک تاکسی اینترنتی انجام داد باعث تسهیل روند آژانس گرفتن شد. در همین راستا، سرویسهای موفقی مانند اسنپ و تپ سی در کشور به وجود آمدند.
۲. ایدههای خود را بنویسید
هرچقدر هم که به حافظهی خود اطمینان داشته باشید، باید ایدههای خود را روی کاغذ بیاورید تا پس از مدتی جزئیات آنها را فراموش نکنید.
۳. یک دمو یا نمونه اولیه بسازید
اگر ایدهی خود را برنامه نویسی کنید یا از آن ماکت فیزیکی بسازید، احتمال فراموش شدن آن بسیار کم میشود. معمولا ایدهها در مرحلهی یادداشت متوقف میشوند؛ اما اگر یک نمود بیرونی از ایدهی خود ایجاد کنید یک گام به سوی راه اندازی کسب و کار خود برداشتهاید و احتمال فراموشی ایدهی شما کم خواهد شد.
۴. نمایش نمونه اولیه به ۱۰۰ نفر
پس از ساخت نمونه اولیه آن را به ۱۰۰ نفر نشان دهید. سعی کنید این ۱۰۰ نفر را از بین افرادی که با شما هیچ آشنایی ندارند انتخاب کنید تا آشنایی باعث دادن بازخورد مثبت کذب نشود.
۵. آمادهی تکرار باشید
معمولا افراد کمی در اولین تلاش موفق میشوند. پس اگر واقعا قصد راه اندازی استارتاپ دارید، بهتر است خود را برای از نو شروع کردن و طراحی مجدد آماده کنید.
۶. همبنیانگذار یا Co-Founder پیدا کنید
در صورتی که نمونهی اولیهی شما به نتیجه رسید، لازم است شخصی را پیدا کنید که حاضر باشد بخشی از عمر خود را برای به ثمر رسیدن ایدهی شما صرف کند.
۷. سرمایه گذار پیدا کنید
این مرحله، به عنوان آخرین مرحله اهمیت بسیار بالایی دارد. شما برای راهاندازی کسب و کار خود ممکن است بودجهی کافی در اختیار نداشته باشید. بنابراین بهتر است یک سرمایه گذار یا شتاب دهنده پیدا کنید تا بتوانید اولین نمونه از محصول خود را تولید کنید.
۸. راه اندازی استارتاپ
نسخهی اولیهی شما هر اندازه که ناقص باشد، اهمیتی ندارد. میتوانید بسیاری ویژگیها را در ادامه به محصول خود اضافه کنید. پس نترسید و راه اندازی کنید. پس از راهاندازی با مشتریهای خود تعامل داشته باشید و سعی کنید سلیقهی آنها را نیز در تصمیمگیریهای خود لحاظ کنید. با این روس ممکن است به یک استارتاپ یونیکورن تبدیل شوید و در راه اندازی کسب و کار بسیار سریع و موفق عمل کنید.
وقتی موفق شوید استارتاپ خود را به میزان مشخصی از رشد برسانید، تبدیل به یک کارآفرین خواهید شد. از آنجا به بعد تصمیم به همکاری با سرمایهگذاران یا واگذاری شرکت نوآ فرین شما با خودتان خواهد بود.